Proste ciasto imbirowe

    Proste ciasto imbirowe

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne i proste ciasto dla miłośników imbiru. Chrupiące ze słodko-ostrą polewą. Zamiast tej polewy można przygotować zwykły lukier i dodać do niego nieco mielonego imbiru.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 130 g masła
    • 1/2 szklanki (110 g) cukru
    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Polewa
    • 80 g masła
    • 1/2 szklanki (80 g) cukru pudru
    • 1,5 łyżki syropu złocistego
    • 2 łyżki mielonego imbiru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Natłuścić foremkę.
    2. Zmiksować masło z cukrem. Dodać mąkę, imbir i proszek, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez 20-25 minut.
    3. W rondelku wymieszać wszystkie składniki na polewę. Podgrzewać, aż się stopią.
    4. Rozprowadzić na upieczonym cieście i pokroić na kwadraty. Odstawić do zastygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis