Sos pomidorowy z goździkami

    Sos pomidorowy z goździkami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosty sos pomidorowy, z cebulą i czosnkiem, pieprzem cayenne i goździkami! Ma wspaniały aromat dojrzałych pomidorów. Można dodać więcej przypraw według upodobania.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików

    • 3,5 kg pomidorów, posiekanych
    • 1 kg cukru
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżki goździków, zawiniętych w gazę
    • 2 łyżki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 2 szklanki (500 ml) octu słodowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Wszystkie składniki wymieszać w dużym garnku i podgrzewać na niedużym ogniu, aż cukier się rozpuści.
    2. Następnie gotować na dużym przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się rozgotują a sos bardzo zgęstnieje.
    3. Z powierzchni zebrać pianę, a sos odstawić na 20 minut do przestygnięcia.
    4. Sos zmiksować w blenderze, a następnie przepuścić przez sito. Przełożyć do czystego garnka i gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Przekładać do wyparzonych słoików, a po całkowitym ostygnięciu zakręcać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis