Zupa z szynką, ziemniakami i serem

    Zupa z szynką, ziemniakami i serem

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 236 osób

    Ta zupa szczególnie dobrze smakuje w chłodne zimowe wieczory w akompaniamencie ciepłych bułeczek.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 12 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 2 duże cebule, drobno posiekane
    • 900 g sera topionego
    • 450 g drobno pokrojonej szynki
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 3,5 łyżki mąki pszennej
    • 235 ml (1 szkl.) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Do dużego garnka na zupę włożyć ziemniaki, cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę. Zalać wodą. Gotować aż ziemniaki lekko zmiękną.
    2. Wyjąć z wywaru ok. jedną szklankę ugotowanych ziemniaków i zgnieść w misce widelcem. Dodawać po trochu wywaru z garnka (około 1 łyżki na raz) wraz z mąką, aż całość utworzy gęstą pastę. Dodać z powrotem do garnka.
    3. Dodać ser (w całości lub pokrojony w kostkę). Gotować zupę na wolnym ogniu aż ser się rozpuści, a zupa będzie gęsta. Dodać zmielony czarny pieprz do smaku oraz mleko.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis