Racuszki brytyjskie

    Racuszki brytyjskie

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne i proste racuszki drożdżowe z kuchni brytyjskiej zwane crumpets, podawane na śniadanie z syropem i masłem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 600 ml ciepłego mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 15 g suszonych drożdży
    • 25 g masła, stopionego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 500 g mąki pszennej
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Mleko zagotować, dodać cukier, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Dodać drożdże.
    2. Dodać masło i sól. Dodać mąkę i wymieszać, aby powstało dość rzadkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    3. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto po jednej łyżce i smażyć na rumiano przez około 5 minut. Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilka minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis