Prosta kremówka

    (1)
    1 godz. 40 min

    Kremówka z gotowego ciasta francuskiego i kremu budyniowego domowej roboty. Mało przy niej pracy a jest bardzo smaczna!


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 płaty (500 g) gotowego ciasta francuskiego
    • 130 g masła
    • 2,5 szklanki mleka
    • 190 g cukru pudru
    • 4 łyżki mąki kukurydzianej
    • 2 żółtka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Ciasto rozłożyć na 2 blaszkach i ponkłuwać widelcem. Piec przez około 15 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    2. W rondelku stopić masło, dodać mleko i zagotować.
    3. W misce wymieszać cukier z mąką, żółtkami i wanilią. Powoli dodawać do mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Gotować przez 5 minut, aż zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
    4. Kremem przełożyć ciasto. Można udekorować ulubionym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)