Lamingtony czyli kokoski

    Lamingtony czyli kokoski

    3polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne ciastka, które ponoć pochodzą z Australii - kostki z ciasta biszkoptowego zanurzone w czekoladzie i obtoczone w wiórkach kokosowych.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Biszkopt
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki (110 g) cukru
    • 3 łyżki (15 g) masła, stopionego
    • 1/4 szklanki (60 ml) mleka
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki (40 g) mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • Polewa
    • 2 łyżeczki (10 g) masła, stopionego
    • 1/2 szklanki (125 g) mleka
    • 1/3 szklanki (40 g) kakao
    • 3,5 szklanki (500 g) cukru pudru
    • 2 szklanki (160 g) wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.30min. mrożenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

      Biszkopt

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremkę.
    2. Zmiksować jajka z cukrem, masłem i mlekiem. Do osobnej miski przesiać mąkę i mąkę kukurydzianą z proszkiem i solą. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, aż składniki się połączą. Przełożyć ciasto do prostokątnej foremki i piec przez około 30 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    3. Odstawić do wystygnięcia, pokroić na małe kwadraty i wstawić do zamrażarki na 1,5 godziny.
    4. Polewa

    5. Masło wymieszać z mlekiem i kakao. Dodać cukier puder i wymieszać na jednolitą polewę.
    6. W polewie maczać zamrożone kostki ciasta i obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na tacce i odstawić do rozmrożenia (na około 1,5 godziny).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis