Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

    Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 292 osoby

    Ta zupa jest idealna na zimne wieczory. Podawać z ciepłym chlebem kukurydzianym i z sałatką, albo podać coś w stylu meksykańskim.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 3 czerwone papryki
    • 4 duże pomidory - obrane, oczyszczone z nasion i drobno pokrojone
    • 1,5 łyżeczki tymianku
    • 2 łyżeczki papryki w proszku
    • 1/8 łyżeczki cukru
    • 1400 ml (6 szkl.) bulionu drobiowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szczypta mielonego pieprzu cayenne
    • kilka kropel ostrego sosu chili
    • 2 łyżki masła
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 6 łyżek kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.25min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Upiec paprykę: natrzeć papryki olejem i piec w piekarniku pod grillem aż sczernieją; obracać, by opiec ze wszystkich stron. Umieścić w papierowej torebce i szczelnie zamknąć. Odstawić na 15 minut, a wtedy skórka od razu zejdzie, a gniazdo nasienne wypadnie wraz z nasionami. Papryki pokroić drobno. Jedną pokrojoną papryką odłożyć do oddzielnej miseczki.
    2. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek i smażyć do miękkości, około 5 minut, pilnując by nie zbrązowiały. Dodać pomidory, paprykę (bez tej odłożonej na bok), tymianek, paprykę w proszku i cukier. Gotować na średnim ogniu, aż wszystkie soki, które puszczą pomidory, wyparują, około 25 minut.
    3. Dodać bulion drobiowy, sól, pieprz, pieprz cayenne i ostry sos (opcjonalnie). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 25 minut lub do chwili kiedy warzywa będą miękkie.
    4. Odcedzić zupę, odlewając bulion do miseczki. Warzywa przełożyć do robota kuchennego lub blendera i miksować aż powstanie w miarę gładka mieszanina. Dodać to puree z powrotem do bulionu.
    5. Roztopić masło i, mieszając, dodać do niego mąkę, gotować 1 minutę. Mieszając powoli dodać bulion ze zmiksowanymi warzywami. Dodać odłożoną pokrojoną paprykę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
    6. Nalewać do miseczek, dodając po 1 łyżce kwaśnej śmietany. Zupa będzie równie wyśmienita bez śmietany, jeśli chcemy ograniczać kalorie.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis