Ciasto bananowo-kawowe

    Ciasto bananowo-kawowe

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniałe i proste ciasto z dodatkiem bananów i kawy rozpuszczalnej. Można je upiec w dużej formie albo w małych foremkach na muffiny.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 1/4 szklanki gorącego mleka
    • 130 g masła
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 jajko
    • 2 banany, rozgniecione

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę natłuścić i oprószyć mąką.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem. Sodę i kawę rozpuścić w gorącym mleku i odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i banany, zmiksować. Dodać mleko i wymieszać. Na koniec dodać mąkę i zmiksować dokładnie.
    3. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 30 minut. Sprawdzić wykałaczką czy wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    rada

    Ciasto można upiec w foremkach na muffiny wyłożonych papilotkami. Po upieczeniu dekorować ulubionym kremem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis