Jabłkowe babeczki z karmelowym kremem

    Jabłkowe babeczki z karmelowym kremem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne babeczki pełne jabłek, z dodatkiem karmelowego mleka. Słodki podwieczorek idealny na każdy dzień!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Babeczki
    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 1/4 szklanki (40 g) cukru brązowego
    • 1/4 szklanki (60 g) cukru białego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 120 g masła, stopionego
    • 2 jajka
    • 1,5 szklanki startych jabłek
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/4 szklanki karmelowego mleka skondensowanego
    • Krem
    • 250 g serka śmietankowego
    • 120 g masła, stopionego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • 1/4 szklanki karmelowego mleka skondensowanego (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Wyłożyć papilotkami foremki na babeczki.
    2. Mąkę wymieszać z cukrem białym i brązowym, proszkiem, sodą i solą. W oddzielnej misce zmiksować masło z jajkami, jabłkami i wanilią. Suche składniki połączyć z mokrymi. Na końcu dodać mleko i wymieszać.
    3. Ciasto nakładać do foremek. Piec przez 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy wetknięty w środek wyjdzie czysty. Odstawić do przestygnięcia.
    4. Serek utrzeć z masłem i wanilią na puszystą masę. Dodać stopniowo cukier. Dodać mleko, sprawdzić czy wystarczająco słodkie, wymieszać. Kremem dekorować babeczki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis