Pieczona szynka z ananasem

    Pieczona szynka z ananasem

    Zapisz do ulubionych
    3godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny, prosty i niespotykany przepis na pieczoną szynkę. Pieczona z goździkami, ananasem i odrobiną brązowego cukru.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 4 kg szynki z kością
    • 1 puszka (540 g) ananasa w plastrach z sokiem
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 6 goździków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.5min.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 stopni C. Szynkę ułożyć w brytfannie przekrojoną stroną do dołu a na wierzchu naciąć w kratkę.
    2. Sok z ananasa odsączyć do miski i wymieszać z cukrem. Polać szynkę. Za pomocą wykałaczek przyczepić plastry ananasa do szynki. Wcisnąć w nią goździki. Przykryć.
    3. Piec przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu smarując sokiem, który zbierze się na dnie brytfanki. Zwiększyć temperaturę do 190 stopni, odkryć i piec przez kolejne 15 minut.

    rada

    W środek plastrów ananasa można dodatkowo przyczepić kandyzowane wiśnie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis