Rogale półfrancuskie drożdżowe

    Rogale półfrancuskie drożdżowe

    3polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Sposób przygotowania rogali półfrancuskich drożdżowych. Polecam. Proste pyszne i zdrowe. Komentujcie, subskrybujcie. Pozdrawiam.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 porcja ciasta drożdżowego - zobacz przepis
    • 1 kostka masła o temperaturze pokojowej
    • mus jabłkowy
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. 2/3 powierzchni prostokąta posmarować masłem jak kanapkę.
    2. Nieposmarowaną część założyć na posmarowaną 1/3 część ciasta (środkową część). Następnie pozostałą posmarowaną 1/3 część założyć na poprzednie dwie warstwy.
    3. Powyższe dwa kroki powtórzyć jeszcze dwa razy. Jeśli ciasto się ciężko wałkuje, można je na chwilę odłożyć żeby podrosło. Wówczas będzie je lżej wałkować.
    4. Po trzech powtórzeniach wałkowania, smarowania i składania ponownie rozwałkować ciasto na prostokąt.
    5. Nie smarować już masłem, ale złożyć prawą część do środka, a następnie lewą stronę do środka tak, aby się spotkały. Znów złożyć ciasto na pół (jak książkę). Powstały prostokąt ciasta odstawić na 5 minut.
    6. Podzielić ciasto na pół (lub na mniejsze części) żeby było łatwiej z nim pracować. Rozwałkować na prostokąt lub na kwadrat o grubości ok. 3-4 mm.
    7. Prostokąt pokroić nożem do pizzy na wąskie, długie prostokąty, a następnie te pokroić po przekątnej - aby powstały długie trójkąty.
    8. Na szersze końce trójkątów nałożyć nadzienie (tu - mus jabłkowy).
    9. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    10. Na dno piekarnika można psiknąć trochę wody, a wtedy ciastka będą miały ładniejszy kolor i lepiej wyrosną.
    11. Zawijać ciasto zaczynając od szerszego końca z nadzieniem. Powstałe ruloniki układać na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
    12. Piec przez 15-20 minut aż się ładnie przyrumienią.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu video jest Tomasz Klimczak

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Rogale półfrancuskie drożdżowe
    Rogale półfrancuskie drożdżowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis