Zupa z mielonym mięsem

    Zupa z mielonym mięsem

    5polubień
    2godz.5min.


    Zrobione przez 283 osoby

    Wspaniały zestaw warzyw i mielona wołowina. . . doskonała z domowym chlebem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 450 g chudej mielonej wołowiny
    • 130 g drobno pokrojonej marchewki
    • 120 g drobno pokrojonego selera naciowego
    • 160 g drobno posiekanej cebuli
    • 6 kostek bulionu wołowego
    • 1200 ml (5 szkl.) wody
    • 250 ml (1 szkl.) sosu pomidorowego
    • 1 puszka (ok. 450 ml) pomidorów pokrojonych w kostkę
    • 1 łyżeczka soli
    • 300 g mrożonej kukurydzy
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 3 łyżki keczupu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. W średniej patelni na średnim ogniu przysmażyć mięso. Odsączyć tłuszcz.
    2. W dużym garnku na zupę wymieszać wołowinę z marchwią, selerem, cebulą, bulionem, wodą, przecierem pomidorowym, pokrojonymi pomidorami, solą, kukurydzą, bazylią i ketchupem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz, gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 1,5 godziny.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis