Francuskie z serem

    Francuskie z serem

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przepis na ciastka z domowego ciasta francuskiego z nadzieniem z masy serowej z twarogu i jajek. Polecam!

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość porcji: 10 


    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200-210 stopni C.
    2. Rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt o grubości ok. 3 mm.
    3. Nożem do pizzy przekroić ciasto wzdłuż na pół.
    4. Masę serową nałożyć do woreczka dekoratorskiego z grubą końcówką. Wyciskać grubą linię z masy wzdłuż środka każdego prostokąta z ciasta.
    5. Posmarować jeden dłuższy brzeg ciasta roztrzepanym jajkiem.
    6. Złożyć ciasto na pół przekładając nad paskiem z sera. Skleić porządnie brzegi. Jeśli brzeg z ciasta jest za duży, nadmiar można odkroić.
    7. Zrolować nadzianą część ciasta na sklejony brzeg tak, aby "szew" znalazł się na dole. Lekko docisnąć.
    8. Ułożyć obydwa wałki z nadzianego ciasta wzdłuż obok siebie. Wyrównać. Posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
    9. Pokroić na mniejsze lub większe kawałki - wedle upodobania.
    10. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10-15 minut.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Francuskie z serem
    Francuskie z serem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis