Ciasto francuskie

    Ciasto francuskie

    8polubień
    3godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Przepis na domowe ciasto francuskie. Kluczem do tego, żeby wyszło idealne jest długość wyrabiania ciasta.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość sztuk: 1 porcja

    • 200 g mąki
    • 100 ml wody
    • 7 g (płaska łyżeczka) soli
    • 1 kostka (250 g) masła o temperaturze pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Do miski wsypać mąkę, dodać wodę i sól. Mieszać mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta.
    2. Sprawdzić, czy ciasto jest dobrze wyrobione - oderwać kawałek i rozciągać w palcach. Jeśli będzie się rwać - oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze dobrze wyrobione. Wyrabiać przez kilka minut, aż kawałek ciasta rozciągany w palcach stworzy błonę, która nie będzie porowata i nie będzie się rwać.
    3. Posypać stolnicę mąką, wyłożyć ciasto i uformować z niego kształt kuli. Spłaszczyć dłonią i naciąć na krzyż, ale nie do końca. Rozciągnąć lekko brzegi aby powstał kwiatuszek.
    4. Wałkować ciasto z czterech stron - to znaczy każdy płatek kwiatuszka osobno. Środka nie wałkujemy (musi mieć taką samą grubość jak wszystkie 4 płatki razem).
    5. Na środek nałożyć kostkę masła i przykryć płatkami kwiatuszka, nakładając je na siebie i obklejając nim dokładnie kostkę masła.
    6. Powstałą kostkę z ciasta rozwałkować na dość długi prostokąt.
    7. Złożyć brzegi prostokąta do środka, aby spotkały się na środku.
    8. Następnie znów złożyć ciasto na pół. Wstawić ciasto do lodówki na minimum pół godziny.
    9. Ponownie rozwałkować na prostokąt i tak samo złożyć.
    10. Całą procedurę trzeba łącznie powtórzyć 4 razy (4 razy wałkować i składać ciasto i 4 razy wstawić do lodówki na 30 minut).

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto francuskie
    Ciasto francuskie

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Efeb13
    autor:
    2

    Dobry przepis! Film opowiedziany zwięźle i treściwie. - 07 kwi 2016

    autor:
    0

    Ciasteczka wyszły i owszem ale nie wyrosły... A nie potrzeba nic takiego jak proszek do pieczenia? - 22 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis