Kruszonka

    Kruszonka

    2polubienia
    10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Prosty przepis na kruszonkę, którą można użyć do drożdżówek z serem, makowca, sernika, albo do ciast drożdżowych.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 100 g cukru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 100 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W robocie kuchennym lekko zmiksować cukier i cukier waniliowy z masłem.
    2. Dodać mąkę i miksować do połączenia się składników. Konsystencja kruszonki będzie zależeć od tego, do czego ją będziemy chcieli wykorzystać (czy będzie tarta, czy sypana itp.). Po krótszym czasie miksowania uzyskamy kruszonkę idealną do posypywania. Jeśli będziemy miksować ją dłużej, składniki lepiej się połączą i będzie dobra do tarcia.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak.

    Rada:

    Aby zwiększyć ilość kruszonki należy kierować się proporcjami 1:1:2 (1 część cukru, 1 część masła i 2 części mąki).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Kruszonka
    Kruszonka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis