Żurek staropolski z makaronem

    Żurek staropolski z makaronem

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Na stole poza kolorowymi pisankami, zajączkami i barankiem nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. My zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem, który urozmaici wielkanocne śniadanie i zapewni nam wspaniały smak świąt.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu kolanka
    • 2,5 l wody
    • 1/2 kg kości wędzonych od schabu
    • 1 średnia marchew
    • ½ średniego selera
    • 3 liście laurowe
    • 5-6 ziarnek ziela angielskiego
    • 1 butelka (ok. 350 ml) gotowego zakwasu na żurek
    • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 1/2 kg białej kiełbasy surowej
    • 3 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku
    • jajka ugotowane na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie.
    2. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
    3. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
    4. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywką i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
    5. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis