Ciasto ananasowe

    Ciasto ananasowe

    Zapisz do ulubionych
    4godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna masa z ananasem i bitą śmietaną na spodzie z pokruszonych ciasteczek - szybkie, pyszne ciasto!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 i 1/4 szklanki pokruszonych ciasteczek
    • 120 g miękkiego masła
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2 jajka
    • 1 puszka (500 g) ananasa w kawałkach, odsączonego z syropu
    • 240 ml śmietany kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Szklankę ciasteczek wymieszać z 60 g stopionego masła. Wyłożyć równą warstwą dno foremki.
    2. Pozostałe masło utrzeć z cukrem. Miksując, dodawać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Rozprowadzić na spodzie z ciastek. Na to wyłożyć ananasa.
    3. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na ananasa. Posypać pozostałymi ciasteczkami. Wstawić do lodówki na 4 godziny.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis