Zupa z dyni z bekonem

    Zupa z dyni z bekonem

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszna i prosta zupa-krem z dyni. Kremowa konsystencja i dodatek bekonu sprawiają, że nie ma nic lepszego w zimny dzień.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 30 g masła
    • 3 plasterki bekonu, pokrojone w kostkę
    • 2 cebule, posiekane
    • 2,5 szklanki wody
    • 3 kostki bulionu drobiowego
    • 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
    • 1 szklanka śmietany 12%
    • sól i pieprz do smaku
    • masło do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym garnku stopić masło. Dodać bekon i cebulę, smażyć przez kilka minut. Dodać wodę, kostki rosołowe i dynię. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
    2. Zupę zmiksować w blenderze na puree. Dodać śmietanę i zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Podawać z odrobiną masła.

    Rada:

    Zamiast kostek rosołowych można dodać 3 szklanki bulionu drobiowego. Wtedy już nie dodajemy wody.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis