Bułeczki z mleczkiem kokosowym

    Bułeczki z mleczkiem kokosowym

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne i proste do przygotowania bułeczki, które mają niezwykły aromat dzięki mleczku kokosowemu, w którym się pieką.

    Składniki
    ilość sztuk: 15 bułek

    • 4,5 szklanki mąki chlebowej
    • 3 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1/3 szklanki cukru
    • 60 g masła
    • 1,5 szklanki ciepłego mleka
    • 1 jajko
    • 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Masło stopić i wymieszać z mlekiem. Dodać jajko i roztrzepać. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać. Ciasto nie powinno się kleić - w razie potrzeby dodać więcej mąki. Wyrabiać przez 10 minut.
    2. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, odwrócić, aby pokryło się olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość. Ciasto zagnieść i pokroić na 15 równych części. Uformować z nich kulki.
    3. Natłuścić dużą blaszkę i ułożyć bułki tak, aby się ledwie dotykały. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Bułki zalać mleczkiem kokosowym. Piec przez 35-40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis