Zapiekanka ziemniaczana z prażoną cebulką

    Zapiekanka ziemniaczana z prażoną cebulką

    4polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i prażoną cebulką. Ilość składników zależy od wielkości naczynia.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • ziemniaki obrane i pokrojone w plasterki
    • boczek wędzony, pokrojony w kostkę
    • prażona cebulka (może być zwykła, pokrojona w kostkę)
    • 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego
    • żółty ser, starty na tarce
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków tak, żeby mniej więcej pokrywały całe dno. Oprószyć solą i pieprzem, posypać boczkiem, a następnie cebulką. Na koniec posypać żółtym serem.
    2. Powtarzać warstwy aż do wyczerpania składników. Zostawić trochę żółtego sera na później.
    3. Zalać zapiekankę szklanką bulionu, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1,5 godziny. Kilka minut przed końcem odkryć naczynie, a zapiekankę posypać resztą żółtego sera żeby się ładnie stopił.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Zapiekanka ziemniaczana z prażoną cebulką
    Zapiekanka ziemniaczana z prażoną cebulką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis