Rogaliki drożdżowe posypane makiem

    Rogaliki drożdżowe posypane makiem

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Rogale z ciasta drożdżowego, posypane makiem. Zapraszam do obejrzenia mojego filmu, w którym pokazuję jak je wykonać.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość sztuk: 4 rogaliki

    • 400 g ciasta drożdżowego - zobacz przepis
    • mak do posypania
    • mleko (lub roztrzepane jajko) do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Podzielić ciasto na kawałki o wadze po 100 g każdy.
    2. Utoczyć z kawałków ciasta kulki. Nie podsypywać zbytnio mąką, aby ciasto się nie ślizgało.
    3. Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować każdy kawałek ciasta na dość długi owal.
    4. Zetrzeć mąkę ze stolnicy, ułożyć jeden kawałek rozwałkowanego ciasta wzdłuż, chwycić za koniec bliżej siebie jedną ręką, a drugą ręką zawinąć kawałek drugiego końca do środka. Od tego zawiniętego końca rolować ręką ciasto w kierunku brzegu, za który cały czas trzymamy, lekko dociskając i rolując raz do przodu, a raz do tyłu. Gdy całe ciasto jest zrolowane, zawinąć rogi do środka, nadając mu kształt rogala.
    5. Układać rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem, a następnie posypać makiem. Odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
    6. Uwaga: trzeba sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte, naciskając palcem. Jeśli po naciśnięciu ciasto odbije - oznacza to, że jest za mało wyrośnięte. Jeśli pozostanie w tej pozycji, to znaczy że jest gotowe. Jeśli będzie za bardzo wyrośnięte - rogaliki zrobią się płaskie. A jeśli za mało - w miejscach gdzie są zwoje ciasto popęka.
    7. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wstawić rogaliki do nagrzanego piekarnika i piec przez 10-15 minut.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Rogaliki drożdżowe posypane makiem
    Rogaliki drożdżowe posypane makiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis