Rogaliki drożdżowe posypane makiem

    szajba

    Rogaliki drożdżowe posypane makiem

    Rogaliki drożdżowe posypane makiem

    (0)
    45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Rogale z ciasta drożdżowego, posypane makiem. Zapraszam do obejrzenia mojego filmu, w którym pokazuję jak je wykonać.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość sztuk: 4 rogaliki

    • 400 g ciasta drożdżowego - zobacz przepis
    • mak do posypania
    • mleko (lub roztrzepane jajko) do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Podzielić ciasto na kawałki o wadze po 100 g każdy.
    2. Utoczyć z kawałków ciasta kulki. Nie podsypywać zbytnio mąką, aby ciasto się nie ślizgało.
    3. Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować każdy kawałek ciasta na dość długi owal.
    4. Zetrzeć mąkę ze stolnicy, ułożyć jeden kawałek rozwałkowanego ciasta wzdłuż, chwycić za koniec bliżej siebie jedną ręką, a drugą ręką zawinąć kawałek drugiego końca do środka. Od tego zawiniętego końca rolować ręką ciasto w kierunku brzegu, za który cały czas trzymamy, lekko dociskając i rolując raz do przodu, a raz do tyłu. Gdy całe ciasto jest zrolowane, zawinąć rogi do środka, nadając mu kształt rogala.
    5. Układać rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem, a następnie posypać makiem. Odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
    6. Uwaga: trzeba sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte, naciskając palcem. Jeśli po naciśnięciu ciasto odbije - oznacza to, że jest za mało wyrośnięte. Jeśli pozostanie w tej pozycji, to znaczy że jest gotowe. Jeśli będzie za bardzo wyrośnięte - rogaliki zrobią się płaskie. A jeśli za mało - w miejscach gdzie są zwoje ciasto popęka.
    7. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wstawić rogaliki do nagrzanego piekarnika i piec przez 10-15 minut.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Rogaliki drożdżowe posypane makiem
    Rogaliki drożdżowe posypane makiem
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis