Zupa grochowa na kości

    Zupa grochowa na kości

    Zapisz do ulubionych
    4godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna zupa gotowana na kości od szynki (najlepiej wędzonej) z dodatkiem warzyw i zielonego grochu. Aromatyczna i sycąca.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
    • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
    • 2 cebule, pokrojone w kostkę
    • 3 litry wody
    • 1 kość od szynki z mięsem
    • 2 liście laurowe
    • biały pieprz do smaku
    • 500 g suchego zielonego grochu, opłukanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać seler, marchewkę i cebulę. Smażyć, aż zmiękną. Dodać wodę, kość, liście laurowe i pieprz. Gotować, częściowo przykryte, na małym ogniu przez 3 godziny.
    2. Wyjąć kość, obrać z mięsa i dodać je do zupy. Dodać groch.
    3. Gotować przez 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis