Krakersy biedronki

    Krakersy biedronki

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Fantastycznie wyglądają i pysznie smakują - biedronki z pomidorów, oliwek i szczypiorku ułożone na krakersach. Można je również przygotować na plasterkach ogórków.

    Składniki
    ilość sztuk: 30 biedronek

    • 30 krakersów lub plasterków ogórków
    • 150 g serka śmietankowego ze szczypiorkiem
    • 15 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
    • 30 małych czarnych oliwek
    • 1 pęczek szczypiorku, pokrojonego na kawałki długości 2-3 cm
    • czarny barwnik spożywczy (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Krakersy rozłożyć na płaskiej powierzchni i posmarować serkiem. Na każdy położyć połówkę pomidora, przekrojonego jeszcze raz na pół i lekko rozpłaszczyć tak, aby był rozchylony z tyłu i przypominał skrzydła biedronki.
    2. Na krakersach ułożyć oliwkę jako głowę. W dziurkę w oliwce włożyć 2 źdźbła szczypiorku jako antenki.
    3. W miseczce wymieszać trochę serka z barwnikiem, aby uzyskać czarny kolor. Nałożyć do woreczka, odciąć jeden róg i wyciskać masę na pomidory, tworząc kropki jak u biedronki. Można też zrobić białe kropki, nie mieszając serka z barwnikiem.

    rada

    Krakersy mogą zawilgnąć, więc najlepiej przygotować je bezpośrednio przed podaniem.

    zamiennik

    Aby przygotować wersję dla wegan i bezglutenową - zamiast serka można użyć hummus, a krakersy zastąpić ogórkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis