Zupa z kurczakiem i kukurydzą

    Zupa z kurczakiem i kukurydzą

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 84 osoby

    Bardzo zdrowa zupa, która ma niewiele tłuszczu, a w dodatku jest pyszna! Aby ta zupa była jeszcze zdrowsza, można pominąć sól.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 3 plastry szynki, drobno pokrojonej
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 łodygi selera naciowego, pokrojonego w cienkie plasterki
    • 900 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 700 ml (3 szkl.) bulionu drobiowego
    • 355 ml (1,5 szkl.) wody
    • 700 g polędwiczek z kurczaka
    • 600 g świeżej kukurydzy w ziarnach
    • 700 ml (3 szkl.) chudego mleka
    • 1,5 łyżeczki tymianku
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • sól i pieprz do smaku
    • 6 łyżeczek mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Do 6 litrowego garnka na zupę włożyć cebulę, szynkę, seler i polędwiczki drobiowe, wlać bulion drobiowy i wodę. Doprowadzić do wrzenia pod częściowym przykryciem, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 15 do 20 minut, lub do momentu gdy kurczak będzie ugotowany. Wyjąć kurczaka i odłożyć na bok.
    2. Do garnka dodać kukurydzę, ziemniaki, mleko, tymianek i pieprz, można też dodać sól. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną.
    3. Polędwiczki drobiowe pokroić na 1,5 cm kawałki i włożyć z powrotem do garnka.
    4. Zagęścić zupę mąką pszenną lub kukurydzianą, dodając po 2 łyżki na raz i mieszając. Kiedy zupa będzie już dostatecznie gęsta, gotować na wolnym ogniu jeszcze 5 minut, a następnie podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis