Hamburger z Nowej Zelandii

    Hamburger z Nowej Zelandii

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pysznie sycący hamburger z dodatkiem sera, sałaty, pomidora i buraka - można dodać smażone jajko, jeśli ktoś lubi. Podawać z sosem pomidorowym!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Kotlety
    • 500 g mielonej wołowiny
    • 3 krople sosu Worcestershire
    • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
    • 2 łyżki posiekanej zielonej papryki
    • 2 jajka
    • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
    • Dodatki
    • 4 plastry sera żółtego
    • 4 bułki pszenne na hamburgery
    • 4 łyżki majonezu
    • 4 liście sałaty
    • 4 plastry pomidora
    • 4 plasterki cebuli
    • 8 plasterków buraka
    • 4 jajka sadzone (opcjonalnie)
    • sos pomidorowy do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wszystkie składniki na kotlety wymieszać na jednolitą masę. Uformować 4 okrągłe kotlety.
    2. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury i piec kotlety przez 10 minut, aż będą rumiane. Przykryć serem żółtym i piec, aż się stopi. Bułki przekroić i opiec na grillu.
    3. Połówki bułek posmarować majonezem, dodać sałatę, pomidora, cebulę, buraka i kotleta. Można dodać jajko i posmarować sosem pomidorowym. Przyłożyć drugą połówką bułki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis