Babeczki z cukinią i czekoladą

    Babeczki z cukinią i czekoladą

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne i proste do przygotowania babeczki z dodatkiem startej cukinii i czekolady, udekorowane kremem z serka śmietankowego.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 babeczek

    • Babeczki
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 120 g masła, stopionego
    • 2 jajka
    • 1,5 szklanki startej cukinii
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/4 szklanki posiekanej czekolady
    • Krem
    • 250 g serka śmietakowego o temperaturze pokojowej
    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 szklanki cukru pudru
    • kakao do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę na 12 babeczek wyłożyć papilotkami.
    2. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem, sodą i solą. W oddzielnej misce masło zmiksować z jajkami, dodać cukinię i wanilię, zmiksować. Dodać mąkę i zmiksować aż wszystko się dobrze połączy. Dodać czekoladę i wymieszać łyżką.
    3. Ciasto nakładać do foremek do 2/3 ich wysokości. Piec przez około 30 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    4. Przygotować krem: serek utrzeć z masłem i wanilią. Dodawać cukier, cały czas ucierając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
    5. Kremem dekorować zimne babeczki. Posypać kakao.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis