Racuszki z bananami

    Racuszki z bananami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne racuchy z dodatkiem banana i wanilii. Podawane z masłem i ulubionymi dodatkami są dobre na śniadanie albo na obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 banan, rozgnieciony
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 3/4 szklanki mleka
    • 1 łyżka masła, stopionego
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą. W oddzielnej misce jajko zmiksować z cukrem. Dodać banana i wanilię. Do ciasta dodawać mąkę na przemian z mlekiem, zmiksować. Dodać masło.
    2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Ciasto nakładać łyżką i smażyć, aż pojawią się bąbelki na brzegach, odwrócić na drugą stronę i smażyć na rumiano.
    3. Podawać z masłem, syropem, dżemem lub z bitą śmietną.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis