Dorsz pieczony w sosie serowym

    Dorsz pieczony w sosie serowym

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna zapiekanka z białej ryby - np. z dorsza, w kremowym sosie serowym, z posypką z bułki tartej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 60 g masła
    • 1/4 cebuli, startej
    • 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 szklanki mleka
    • 1 liść laurowy
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki startego sera żółtego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 500 g filetu z dorsza, pokrojonego w 2 cm kostkę
    • 1/4 szklanki sera żółtego, startego
    • 1/4 szklanki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    2. W rondelku stopić masło i podsmażyć cebulę.
    3. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać mleko i wymieszać aby nie było grudek. Dodać liść laurowy, zagotować i zestawić z ognia.
    4. Wyjąć liść laurowy, dodać 1/2 szklanki sera i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    5. Do sosu dodać kawałki ryby i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać resztą sera i bułką tartą.
    6. Piec przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis