Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

    Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Białą kiełbasę w polskiej kuchni podaję się zazwyczaj na Wielkanoc. Czas to zmienić. Przygotowaliśmy dla was makaronową ucztę na ostro. Propozycja nie do odrzucenia.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g makaronu wstążki
    • 250 g surowej białej kiełbasy
    • 2 łyżki oleju
    • 3 łyżki tartego chrzanu
    • 300 ml słodkiej śmietany 18%
    • sól, cukier do smaku
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy go i odcedzamy.
    2. Podsmażamy białą kiełbasę na złoty kolor na oleju. Dodajemy odrobinę wody, przykrywamy pokrywką i podduszamy 10 minut.
    3. Śmietanę łączymy z chrzanem. W następnej kolejności doprawiamy solą i odrobiną cukru. Doprowadzamy do wrzenia.
    4. Makaron wykładamy na talerz. Całość polewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w grube plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki.
    5. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis