Sposób przygotowania
Przygotowanie: 1godz. ›
Gotowanie: 15min. ›
+30min. odstawienie ›
Gotowe w: 1godz.45min.
- Podzielić ciasto drożdżowe na kęsy po ok. 100 g. Turlając te kawałki ciasta, nadać im kształt kulek. Ne podsypywać za bardzo mąką, żeby ciasto się nie ślizgało.
- Odstawić kulki na kilka minut (2-3 minuty) aby trochę odpoczęło.
- Rozwałkować każdą kulkę na placek o średnicy ok. 20 cm i grubości 1 cm.
- Na każdy placek nałożyć po 3-4 łyżki masy serowej.
- Złapać za dwa przeciwległe końce placka, lekko rozciągnąć i złożyć do środka nad masą serową, nałożyć na siebie, nacisnąć na środku i skleić. Następnie obrócić kopertę, znów chwycić za przeciwległe końce, lekko rozciągnąć, założyć na siebie i skleić, naciskając na środek.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (jeśli z termoobiegiem to do 190 stopni C).
- Ułożyć drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować po wierzchu mlekiem (lub roztrzepanym jajkiem). Posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia.
- Piec przez około 15 minut.
Autor:
Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak
Mililitry, szklanki, łyżki...
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Wszystko o...
Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!
Zobacz ten przepis na moim blogu
Zapraszam na mojego bloga!