Zupa z kurczaka z ryżem i warzywami

    (162)

    Wyśmienite połączenie kurczaka, ryżu i warzyw. Doskonała jako posiłek, lub na zaspokojenie głodu pomiędzy posiłkami. Świetnie rozgrzewa zimą.


    Zrobione przez 133 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1200 ml wody
    • 400 ml bulionu drobiowego
    • 1 pojedynczy filet z kurczaka - pokrojony w kostkę
    • 3 marchewki, posiekane
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
    • 2 kostki bulionu drobiowego
    • 65 g nieugotowanego białego ryżu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania

    1. W dużym rondlu, na dużym ogniu, wymieszać 4 szklanki wody z bulionem drobiowym i doprowadzić do wrzenia. Dodać kurczaka, marchew, cebulę, seler i kostki drobiowe, zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, lub do momentu kiedy warzywa będą miękkie.
    2. W razie potrzeby dodać więcej wody. Dodać ryż i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, lub do momentu gdy ryż będzie miękki. Dodać sól i pieprz do smaku.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (162)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)