Zapiekanka jajeczna z ciastem francuskim

    Zapiekanka jajeczna z ciastem francuskim

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciekawa zapiekanka a'la quiche, ale z gotowym ciastem francuskim, a w środku bekon, groszek i cebula. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Proste i tanie danie na obiad albo nawet na imprezę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
    • 10 plastrów bekonu
    • 1 szklanka groszku
    • 6-10 jajek, roztrzepanych
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Dno i boki głębokiego naczynia żaroodpornego oprószyć mąką. Wyłożyć płatem ciasta.
    2. Na cieście ułożyć połowę bekonu i groszku i zalać roztrzepanymi jajkami. Posypać cebulą, pozostałym groszkiem i bekonem. Oprószyć solą i pieprzem.
    3. Przykryć drugim płatem ciasta i ponakłuwać je w kilku miejscach. Brzegi przyszczypać a wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
    4. Piec przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis