Ciasto drożdżowe

    Ciasto drożdżowe

    15polubień
    25min.


    Zrobione przez 52 osoby

    Przepis na ciasto drożdżowe oraz sposób wykonania. Zapraszam do obejrzenia mojego filmu z tym przepisem! Naprawdę polecam. Przepis prosty, a ciasto rewelacyjne.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość sztuk: 300 g

    • 400 g mąki pszennej (typ: 405, 450 lub 500)
    • 175 ml ciepłego mleka
    • 42 g drożdży (jedna kostka)
    • 50 g cukru kryształu
    • 2 jajka
    • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
    • 2 opakowania (32 g) cukru waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +10min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Przygotować rozczyn: wsypać mąkę do miski. W mleku rozpuścić drożdże. Mąkę odsunąć na jedną część miski, a na drugą wlać mleko z drożdżami i posypać odrobiną cukru. Wymieszać mleko z odrobiną mąki do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
    2. Odstawić na ok. 10 minut w temperaturze pokojowej, aby drożdże wyrosły.
    3. Dodać jajka, cukier waniliowy i kryształ oraz szczyptę soli. Mieszać ciasto (np. w robocie), a gdy składniki się połączą, dodać roztopione masło. Mieszać, aż ciasto będzie gładkie i jednolite, i będzie łatwo odchodziło od brzegów miski.
    4. Odstawić ciasto na 10 minut.
    5. Wyrobić ciasto jeszcze raz, ale bardzo krótko, przez ok. 10-15 sekund.
    6. Z tak przygotowanego ciasta można upiec rogaliki, drożdżówki z serem, albo dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, czy bakalie i przygotować z niego babkę drożdżową! Zapraszam do znalezienia inspiracji w innych moich przepisach!

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu video jest Tomasz Klimczak.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto drożdżowe
    Ciasto drożdżowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    AgnieszkaNowicka
    2

    Zrobiłam rogaliki z nadzieniem orzechowym super ciasto - 15 lut 2014

    Efeb13
    autor:
    1

    Prosto, sprawnie, szybko! - 08 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis