Zupa z kurczaka z kluseczkami

    Zupa z kurczaka z kluseczkami

    8polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 62 osoby

    Bogata zupa z kurczaka z pysznymi ziołowymi kluseczkami.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 400 g drobno pokrojonej, ugotowanej piersi z kurczaka
    • 2 jajka
    • 1200 ml (4 i 3/4 szkl.) bulionu drobiowego
    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 15 g posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 0,5 łyżeczki suszonego estragonu
    • 55 g masła
    • 300 g drobno posiekanej cebuli
    • 180 g selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 2 l bulionu drobiowego
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 200 g drobno pokrojonej marchewki
    • 400 g drobno pokrojonej, ugotowanej piersi z kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. W blenderze lub w robocie kuchennym zmiksować na gładko ugotowane cząstki piersi z kurczaka z jajkami, 3/4 szklanki bulionu drobiowego, 1 szklanką mąki, natką pietruszki, 2 łyżeczkami soli, pieprzem i estragonem.
    2. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia 4 szklanki bulionu drobiowego. Do gotującego bulionu nakładać łyżeczką przygotowane ciasto na kluski. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 5 do 8 minut, aż kluski będą dobrze uformowane i lekko przybrązowione. Wyjąć łyżką durszlakową i osączyć na papierowym ręczniku. Pozostały w garnku bulion odstawić.
    3. W dużym garnku stopić masło na średnim ogniu. Podsmażyć na maśle cebulę, seler i czosnek, aż cebula będzie przezroczysta. Mieszając, dodać 1/2 szklanki mąki, i mieszać, aż się dobrze rozpuści. Stale mieszając wlać 2 litry bulionu drobiowego. Doprowadzić do wrzenia. Dodać 1,5 łyżeczki soli i marchew. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
    4. Dodać kluski, odłożony bulion z gotowania klusek oraz resztę gotowanego kurczaka. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 15 minut, a następnie podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Dałabym zero jeśli byłby to możliwe. Te kluseczki to jest jakiś żart. W podanych proporcjach nie da się ich zrobić, dodałam 2 razy więcej mąki a i tak rozwalają się podczas gotowania i wygląda to obleśnie. W smaku nawet ok ale patrzeć się na to nie da, wywaliłam "ciasto" na kluseczki do kosza, tylko szkoda, że mięso się zmarnowało... - 16 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis