Zupa chrzanowa od Roberta Muzyczki

    Zupa chrzanowa od Roberta Muzyczki

    5polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić? Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, zdradza przepis na zupę chrzanową.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2,5 l wody
    • 1/2 kg kości wędzonych od schabu
    • 1 średnia marchew
    • 1/2 średniego selera
    • 3 liście laurowe
    • 5-6 ziarnek ziela angielskiego
    • 1 mały słoiczek (190 g) chrzanu
    • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 1 łyżka mąki
    • 1/2 kg białej kiełbasy (surowej)
    • sól, pieprz do smaku
    • cukier do smaku
    • majeranek do smaku
    • 3 ząbki czosnku
    • jajka ugotowane na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie.
    2. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką.
    3. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem.
    4. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
    5. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis