Stir fry z krewetkami

    Stir fry z krewetkami

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczne danie bezglutenowe i z niską zawartością węglowodanów - krewetki smażone z warzywami: marchewka, cebula, szparagi i kapusta - lekkie a sycące.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 4 pieczarki, pokrojone w plasterki
    • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
    • 8 szparagów, pokrojonych na 5 cm kawałki
    • 1/4 główki kapusty, poszatkowana
    • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka sosu rybnego
    • sól selerowa do smaku
    • biały pieprz do smaku
    • 10 krewetek, obranych i odżyłowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na dużej patelni lub woku rozgrzać olej. Dodać cebulę, pieczarki, marchewkę i szparagi. Smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, a następnie dodać kapustę.
    2. Doprawić czosnkiem, sosem sojowym i rybnym, solą i pieprzem, wymieszać. Dodać krewetki i smażyć przez 4 minuty, cały czas mieszając, aż zrobią się różowe.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis