Zapiekanka z warzyw i tuńczyka na kruchym cieście

    Zapiekanka z warzyw i tuńczyka na kruchym cieście

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków czy warzyw z poprzedniego obiadu. Wystarczy dodać puszkę tuńczyka i upiec na kruchym cieście.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 płat (250 g) gotowego ciasta kruchego
    • 70 g masła
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżeczka czosnku, pokrojona w kostkę
    • 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1,5-2 szklanki mleka
    • 1 szklanka mieszanych warzyw (mogą być mrożone)
    • 1 puszka (170 g) tuńczyka, odsączonego z zalewy
    • 2 szklanki tłuczonych ziemniaków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Ciastem wyłożyć dno foremki i piec przez 10 minut.
    2. Na patelni stopić masło i smażyć cebulę, aż zmięknie, na koniec dodać czosnek.
    3. Dodać mąkę, wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając, aż powstanie kremowy sos. Dodać warzywa i rybę, gotować, aż warzywa będą miękkie.
    4. Wyłożyć na ciasto i przykryć ziemniakami. Piec przez 20 minut, aż wierzch będzie rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis