Rożki mięsno - kapuściane

    Rożki mięsno - kapuściane

    1polubienie
    2godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Idealne na przekąskę i do czerwonego barszczu - rożki z domowego drożdżowego ciasta.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 15 -20 rożków

    • 1 mała paczka (7 g) drożdży
    • 3/4 szklanki śmietany
    • 2 szklanki mąki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 jajka
    • kostka margaryny
    • 2 kg mięsa (np. żeberek)
    • 1/2 kg kiszonej kapusty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.15min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

      Ciasto:

    1. Drożdże połączyć ze śmietaną, odstawić na 15 minut. Dodać mąkę, sól, jajka i margarynę. Wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
    2. Farsz:

    3. Mięso ugotować w lekko osolonej wodzie. Zmielić. Kapustę również ugotować, mocno odcisnąć i posiekać. Wymieszać z mięsem i doprawić do smaku.
    4. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    5. Ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć kwadraty. Na połowie ułożyć farsz, przykryć ciastem aby powstał trójkąt i zlepić brzegi. Rożki układać na natłuszczonej formie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis