Zupa z kurczaka z dzikim ryżem

    Zupa z kurczaka z dzikim ryżem

    2polubienia
    2godz.25min.


    Zrobione przez 599 osób

    Lekko zmieniony przepis, który otrzymałam od znajomej gospodyni domowej ze stanu Minesota. Pyszna zupa, którą można ugotować w wolnowarze, dobrze się ją zamraża.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 115 g masła
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 60 g drobno pokrojonego selera naciowego
    • 60 g marchwi pokrojonej w plasterki
    • 225 g świeżych pieczarek w plasterkach
    • 95 g (3/4 szkl.) mąki pszennej
    • 1,5 l bulionu drobiowego
    • 450 ml ugotowanego dzikiego ryżu
    • 450 g filetu z piersi z kurczaka, ugotowanego i pokrojonego w kostkę
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 0,5 łyżeczki curry
    • 0,5 łyżeczki gorczycy w proszku
    • 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    • 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 110 g migdałów w słupkach
    • 3 łyżki wytrawnej sherry
    • 475 ml kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.10min.  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i marchew i podsmażać przez 5 minut. Dodać pieczarki i podsmażać jeszcze 2 minuty, następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać. Powoli wlać bulion z kurczaka, stale mieszając, aż cały bulion zostanie dodany. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zmniejszyć ogień, pozostawiając, by zupa gotowała się na wolnym ogniu.
    2. Dodać ryż, kurczaka, sól, curry, gorczycę w proszku, natkę pietruszki, zmielony czarny pieprz, migdały i sherry. Pozostawić na chwilę, a następnie wlać śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez 1 do 2 godzin. (Uwaga: nie zagotować, bo śmietana się zetnie).

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis