Dżem jeżynowy z octem balsamicznym

    (1)

    Najprosty dżem pod słońcem! Do jeżyn wystarczy dodać cukier i odrobinę octu balsamicznego. 20 minut i gotowe!


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoik

    • 2 szklanki jeżyn
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Jeżyny oczyścić i opłukać. Wsypać do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier i zagotować. Dodać ocet, wymieszać.
    2. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, przełożyć do miski, przykryć i postawić w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce). Po ostygnięciu przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

    zamiennik

    Tak samo można zrobić dżem z malin lub truskawek.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis