Sałatka ziemniaczana z boczkiem

    1 godz. 10 min

    Pyszna sałatka z czerwonych ziemniaków, boczku, jajek na twardo, cebuli, selera i marchewki ze szczyptą rozmarynu. Doskonała na piknik!


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 małych czerwonych ziemniaków, nieobranych i pokrojonych w kostkę
    • 1 łyżka soli
    • 6 jajek ugotowanych na twardo
    • 4 plastry boczku
    • 2 cebule, pokrojone w kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 marchewka, starta
    • 1 szczypta rozmarynu
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 i 1/4 szklanki majonezu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ziemniaki włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać sól i gotować przez 20 minut. Odcedzić.
    2. Jajka obrać i pokroić w kostkę.
    3. Na patelni smażyć boczek, aż będzie chrupiący. Osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w kostkę.
    4. Ziemniaki wymieszać z jajkami, boczkiem, cebulą, selerem i marchewką. Doprawić rozmarynem, solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis