Zupa z homara

    Zupa z homara

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 256 osób

    Prosta i szybka zupa z homara! Bardzo smaczna kremowa zupka! Smakuje w lecie i zimie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 235 ml (1 szklanka) bulionu drobiowego
    • 2 średnie cebule pokrojone w krążki
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 475 ml (2 szklanki) mleka
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 450 g mięsa homara, ugotowanego i pokrojonego w kostkę
    • 0,5 łyżeczki sosu Worcestershire
    • 1 szczypta mielonego pieprzu cayenne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Do małej patelni wlać 1/4 szklanki bulionu drobiowego, dodać cebulę. Gotować na małym ogniu przez 5 do 7 minut.
    2. W średnim garnku, na średnim ogniu roztopić masło. Powoli dodawać mąkę, mieszając. Mieszać trzepaczką aż nabierze kremowej konsystencji.
    3. Powoli dodać bulion, stale mieszając. Nadal mieszając dodać mleko, sól, cebulę, mięso homara, sos Worcestershire i pieprz cayenne. Podgrzewać do momentu aż zupa będzie prawie wrzeć. Nie gotować zupy, bo podczas gotowania zetnie się mleko.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis