Słodko-kwaśny kurczak po chińsku

    Słodko-kwaśny kurczak po chińsku

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Do tego dania wykorzystujemy gotowy sos słodko-kwaśny - dodać śmietanę, pierś z kurczaka, paprykę, marchewkę i ananasa i pyszne danie gotowe!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    • 1 łyżka + 1 łyżka sosu sojowego
    • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
    • 2 łyżki oleju
    • 1/4 szklanki wody
    • 1/2 cebuli, pokrojonej na kawałki
    • 1 papryka, pokrojona na kawałki
    • 3 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 500 g sosu słodko-kwaśnego
    • 1 puszka (230 g) ananasa w kawałkach, odączonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W zamkniętym pojemniku wymieszać mąkę z łyżką sosu sojowego. Dodać kurczaka i dobrze potrząsać, aż pokryje się marynatą.
    2. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka i smażyć, aż się przyrumieni. Dodać wodę, cebulę, paprykę i marchewkę, wymieszać.
    3. Dodać sos słodko-kwaśny, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
    4. Dodać ananasa i sos sojowy. Gotować przez 5 minut. Podawać z ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis