Chili con carne z wolnowaru

    Chili con carne z wolnowaru

    2polubienia
    4godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne danie z kuchni meksykańskiej - chili con carne. Pikantne, z 3 rodzajami fasoli, pomidorami i mieloną wołowiną. Podawać z kwaśną śmietaną i serem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 500 g mielonej wołowiny
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
    • 1 papryczka jalapeno, posiekana (opcjonalnie)
    • 1 puszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej i przepłukanej
    • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej
    • 1 puszka (400 g) fasoli borlotti, odsączonej i przepłukanej
    • 50 g przyprawy do chili con carne
    • 2 łyżki chili w proszku
    • sól do smaku
    • szczypta kolendry
    • szczypta pieprzu cayenne
    • 2 kostki bulionu drobiowego
    • 2 szklanki wody
    • ser żółty i śmietana do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać wołowinę i zrumienić. Dodać czosnek.
    2. Przełożyć do wolnowaru, dodać pomidory, chili, fasolę, przyprawy. Bulion rozpuścić w wodzie, dodać do reszty składników. Przykryć i gotować w niskiej temperaturze przez 4-8 godzin.
    3. Podawać z serem i kwaśną śmietaną.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis