Zupa z dzikim ryżem

    Zupa z dzikim ryżem

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 58 osób

    To dość szybka zupa z kurczakiem i dzikim ryżem. To prawdziwy hit podczas sezonu łowieckiego, lub w chłodne zimowe dni. Posiłek sam w sobie!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 80 g nieugotowanego dzikiego ryżu
    • 3 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 120 g drobno pokrojonego selera naciowego
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • 300 ml bulionu drobiowego
    • 475 ml mleka
    • 280 g pokrojonego kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Stopić masło lub margarynę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i seler i podsmażać przez 5 do 10 minut lub do momentu gdy będą prawie miękkie.
    3. Mieszając dodać mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Dodać bulion i mleko i mieszać, aż zupa zgęstnieje.
    4. Dodać ryż i kurczaka i podgrzewać przez około 10 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis