Zapiekanka makaronowa z serem i szynką

    Zapiekanka makaronowa z serem i szynką

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszna i prosta zapiekanka makaronowa z dodatkiem szynki (zamiast szynki można dodać bekon) w kremowym sosie, posypana parmezanem i bułką tartą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g drobnego makaronu
    • 90 g masła
    • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
    • 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 2 szklanki mleka
    • 2 szklanki startego sera żółtego
    • 1/4 szklanki pokrojonej szynki
    • 1/4 szklanki bułki tartej
    • 1/4 szklanka startego parmezanu
    • 1 łyżeczka soli czosnkowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    2. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Natłuścić naczynie żaroodporne.
    3. W rondelku stopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać mąkę, wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zgęstnieje.
    4. Zestawić z ognia, dodać ser i szynkę, wymieszać. Dodać makaron i wymieszać. Przełożyć do naczynia.
    5. W misce wymieszać bułkę tartą z parmezanem i solą. Posypać makaron. Piec przez 5-10 minut, aż wierzch będzie rumiany.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis