Pierś z kurczaka w boczku

    Pierś z kurczaka w boczku

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny przepis na kurczaka zawiniętego w boczek i pieczonego z dodatkiem sherry. Podany z pieczarkami duszonymi również w sherry.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 piersi z kurczaka
    • 6 plasterków boczku
    • pieprz do smaku
    • czosnek granulowany do smaku
    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 1/4 szklanki gorącej wody
    • 1/4 szklanki sherry
    • 1 szklanka pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki sherry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Piersi z kurczaka zawinąć w boczek i zabezpieczyć wykałaczkami. Oprószyć pieprzem i czosnkiem. Rozgrzać patelnię i smażyć piersi przez 10 minut z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący.
    3. W naczyniu żaroodpornym rozpuścić kostkę rosołową w wodzie i sherry. Dodać kurczaka i piec przez 15 minut, aż wyciekające soki będą przejrzyste.
    4. Na 2 łyżkach tłuszczu wytopionego z boczku usmażyć cebulę i pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać sherry i gotować przez kilka minut, aż się zredukuje. Podawać z kurczakiem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis