Pomidory nadziewane boczkiem i jajkiem

    Pomidory nadziewane boczkiem i jajkiem

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Świeże pomidory nadziewane boczkiem, papryką, serem i jajkiem, następnie upieczone i podane na stostowanych bułeczkach. Wyjątkowe śniadanie lub lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże pomidory
    • 2 łyżki oleju
    • 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kostkę
    • 1/2 małej papryki, pokrojonej w kostkę
    • 4 plasterki boczku
    • 1 szklanka startego parmezanu
    • 4 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypiorek do dekoracji
    • 2 stostowane bułki, przekrojone na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Z pomidorów odkroić czubki, wydrążyć miąższ i osuszyć środek papierowym ręcznikiem.
    3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę z papryką, aż zmiękną. Na oddzielnej patelni smażyć boczek, aż zrobi się chrupiący, a następnie pokroić na kawałki.
    4. Do każdego pomidora nałożyć trochę sera, przykryć cebulą z papryką i posypać boczkiem. Rozbić do każdego jajko, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 minut.
    5. Przed podaniem posypać pozostałym serem, szczypiorkiem i ułożyć na połówce stostowanej bułki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis