Zupa z dyni piżmowej

    Zupa z dyni piżmowej

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 1542 osoby

    To gęsta, bogata zupa o wspaniałym smaku. Coś, co wymyśliłam na bieżąco, z rzeczy, które akurat miałam pod ręką. Bardzo prosty, szybki i świetny sposób na wykorzystanie dyni piżmowej. Jest hitem w moim domu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
    • 1 średnia marchew, drobno pokrojona
    • 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
    • 1 średnia dynia piżmowa - obrana, oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 1 szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku roztopić masło i podsmażać cebulę, seler, marchew, ziemniaki i dynię przez 5 minut, lub do czasu gdy będą lekko rumiane. Wlać tyle bulionu drobiowego, by zakryć warzywa. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut, lub do momentu, gdy wszystkie warzywa zmiękną.
    2. Przelać zupę do blendera i zmiksować na gładko. Wlać z powrotem do garnka i wmieszać pozostały bulion drobiowy, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawić solą i pieprzem.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    1

    pycha - 13 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis