Ciastka czekoladowe z polewą

    Ciastka czekoladowe z polewą

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszne ciastka czekoladowe z dodatkiem płatków kukurydzianych, polane czekoladą i ozdobione kawałkami orzechów włoskich.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 szklanki (110 g) cukru
    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 3 łyżki kakao
    • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
    • Polewa
    • 200 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 25 g masła
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem.
    2. Utrzeć masło z cukrem. Mąkę przesiać z kakao, dodać do masy i zmiksować. Dodać płatki i wymieszać łyżką.
    3. Z masy formować małe kulki i układać na blaszce. Lekko spłaszczyć. Piec przez 10-15 minut. Odstawić na metalową kratkę do przestygnięcia.
    4. W małym rondelku ustawionym na drugim z gotującą się wodą wymieszać czekoladę ze śmietaną i masłem. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita polewa.
    5. Polewę rozprowadzić na ciastkach i ozdobić orzechami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis